10 handige tips voor de eerste keer Bali
Bali is echt een paradijsje op aarde. Wij houden van Bali! Bali is super relaxed, de lokale bevolking is heel gastvrij en er is van alles te doen in Bali. Wandel bijvoorbeeld door de rijstvelden, snorkel tussen de gekleurde vissen, bezoek de mooiste watervallen en prachtige tempels. Bali is wel heel anders dan Nederland. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je Bali bezoekt. Je leest hierover in deze blog!
1. Visum
Veel nationaliteiten hebben een visum nodig om Bali binnen te komen. Zo ook Nederlanders. Bij een verblijf van 30 dagen of minder is een Visa On Arrival voldoende. Als je langer dan 30 dagen blijft, moet je van tevoren een visum regelen. Op de luchthaven vragen ze vaak om een uitreisvergunning (een retourticket of vliegticket naar een ander land) met een vertrekdatum binnen 30 dagen na aankomst, zodat je kan bewijzen dat je het land verlaat.
2. Vervoer
Het verkeer op Bali is heel anders dan het verkeer in Nederland. Verkeersregels zijn soms onzichtbaar en het kan erg druk zijn. Hierdoor is het niet aan te raden zelf een auto te huren. De makkelijkste manier om je in Bali te verplaatsen is met privévervoer. Je kan een privéchauffeur huren voor je vakantie, wat de meest gebruikelijke optie is. Je kan ook een scooter huren, maar dit raad ik niet gelijk aan. In Bali rijden ze namelijk links, de verkeersregels zijn onduidelijk en scooters gaan veel sneller dan de scooters in Nederland, waardoor je eigenlijk op een motor rijdt. Als je een ongeluk krijgt en je geen motorrijbewijs hebt, helpt de verzekering je waarschijnlijk niet. Besluit je toch een scooter te huren? Draag dan een helm en ben altijd alert.
3. Respecteer de lokale cultuur
De cultuur van Bali is erg anders dan de Nederlandse cultuur. Een van de belangrijkste dingen is het respecteren van de lokale cultuur van Bali. Balinezen zijn een van de meest vriendelijke en respectvolle mensen ter wereld. Bijna alles in Bali gaat met een glimlach en veel vriendelijkheid. Houd dit in gedachten en blijf kalm, zelfs als u het niet met elkaar eens bent. Bij het onderhandelen is het ook belangrijk om te glimlachen en niet te laag in te zetten. Dit kan zeer respectloos overkomen. Hou je bij het bezoeken van tempels aan de regels. Het kan ook handig zijn om de nationale feestdagen te controleren voor je bezoek aan Bali, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
4. Leer een paar woorden Indonesisch
Indonesiërs waarderen het echt als je je een beetje verdiept in hun cultuur of taal. Hier zijn enkele basis Indonesische woorden om te oefenen:
- Hallo - Halo
- Goedemorgen - Selemat pagi
- Goedemiddag - Selemat siang
- Goedenavond - Selemat malam
- Goedenacht - Selemat tidur
- Hoe gaat het? - Apa Kabar?
- Good - Baik Baik
- Dankjewel - Terimakasih
5. Geld
De officiële munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Het geld komt in briefjes van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. 100.000 rupiah klinkt als veel, maar laat het je niet afschrikken. Op dit moment (4 april 2023) is 100.000 rupiah ongeveer 6 euro waard, dus waarschijnlijk ben je in Indonesië miljonair :)
6. Het klimaat
Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat, dat twee seizoenen kent. Van oktober tot april is het regenseizoen. Er valt bijna elke dag een regenbui en de luchtvochtigheid is veel hoger. Van april tot september is het droge seizoen. Omdat Bali dicht bij de evenaar ligt, zijn de temperaturen vrij constant, altijd rond de 30 graden Celsius. Pak dus veel lichte kleding in en niet te veel dikke kleding.
7. Kies goed uit waar op Bali je wil verblijven
Bali is een klein eiland, maar er is veel verkeer, waardoor je niet altijd even snel van plek naar plek gaat. Daarom is het belangrijk om je verblijfplaatsen zorgvuldig te kiezen als je geen rondreis maakt.
Noord Bali: Het noorden van Bali is de perfecte schuilplaats, omdat het een stuk minder toeristisch is. Hier liggen enkele van de mooiste stranden, verborgen dorpjes, watervallen en bergmeren. De beste plek om dolfijnen te zien, Lovina, is ook hier. Als je houdt van de toeristische drukte en naar beachclubs wil, is het noorden niet de goede plek.
Zuid Bali: Het zuiden van Bali is het hart van Bali, met belangrijke regio's als Kuta, Uluwatu, Canggu en Nusa Dua. Hier zijn veel resorts, stranden, restaurants, boetiekjes en het nachtleven is bruisend. Dit is de meest toeristische regio. Wees voorbereid op drukte bij een bezoek aan het zuiden.
Centraal Bali: Centraal Bali is artistieker. De populairste en meest toeristische plaats hier is Ubud. Ubud is een dorp van ambachtslieden, kunstenaars en galeries, maar ook met veel natuur. Er zijn vele watervallen en rijstvelden in centraal Bali.
West Bali: West Bali bestaat uit stranden, rijstvelden, stille bergen, verborgen tempels en kleine dorpjes. Deze regio is nog niet zo ontwikkeld. Er zijn bijna geen toeristen.
Oost Bali: Oost Bali wordt gedomineerd door de Mount Agung, de hoogste vulkaan van Bali, maar hier heb je ook de Mount Batur. Dit is een goede vulkaan is om te beklimmen. Hier heb je enkele van de oudste en grootste tempels en de helderste stranden om te snorkelen.
Elke plaats op Bali heeft wel iets anders te bieden! Ik raad je aan om tijdens je verblijf naar verschillende plaatsen te gaan, zodat je veel van Bali ziet.
8. Vaccinaties
Mogelijk heb je vaccinaties nodig of worden vaccinaties aanbevolen om naar Bali te gaan. Controleer voor je vertrek welke vaccinaties je nodig hebt!
9. Kraanwater
Drink geen water uit de kraan in Bali! Het kraanwater in Bali is niet aan te raden om te drinken, omdat je er ziek van kunt worden, dus koop je water in flessen. Wees ook voorzichtig met ijs in drankjes, tandenpoetsen met kraanwater en voedsel dat in kraanwater is gewassen. We willen niet je bali belly krijgt!
10. Het aaien van dieren
De apen en honden op Bali zien er super schattig uit, maar ik raad aan om ze niet te aaien. Er zijn namelijk verschillende meldingen van hondsdolheid en je weet nooit of ze zullen likken of misschien zelfs bijten. Vooral de apen kunnen brutaal zijn.